"Bij Ferranti ontzorgen we onze klanten door continu te investeren in productontwikkeling voor de Nederlandse markt zodat zij hun software niet steeds hoeven aan te passen."

Cesanne Kerkhof

Sales & partner Manager

Date

september 03, 2024

Categories

Industry Services Solutions

Author

Sören Feyens, Alex Bongers, Joyce De Smit

Tags

Industry

Share story

Nederland heeft altijd voorop gelopen in de liberalisering van de energiemarkt, maar de uitdagingen in deze sector zijn aanzienlijk. Met de invoering van de nieuwe Energiewet, die de verouderde elektriciteits- en gaswetgeving vervangt, worden energieconsumenten beter beschermd en krijgt de sector meer mogelijkheden om het elektriciteitsnet flexibeler te gebruiken. Daarnaast worden de regels voor de uitwisseling van gegevens tussen netbeheerders, energieleveranciers en klanten aangescherpt, en wordt de regelgeving eenvoudiger en beter afgestemd op de toekomstige energiemarkt, waarin duurzame energieproductie en opslag centraal staan.

De nieuwe Energiewet introduceert extra rechten en bescherming voor huishoudens, zelfstandigen en kleine bedrijven. Deze wet zorgt bijvoorbeeld voor transparantere voorwaarden en betere bescherming bij energiecontracten, facturering en in het geval van een faillissement van een energieleverancier. Daarnaast verplicht de wet energieleveranciers om ten minste één vast contract van minimaal één jaar aan te bieden. Bovendien worden de eisen voor het verkrijgen en behouden van een leveringsvergunning aangescherpt.

Voor energieleveranciers betekent de nieuwe wet- en regelgeving dat zij regelmatig hun systemen moeten aanpassen. Dit kan een complex proces zijn, waarbij het niet altijd eenvoudig is om een duidelijke business case of return on investment (ROI) te bepalen voor de implementatie van deze wijzigingen. Ferranti speelt hierop in door zijn klanten te ontzorgen en hen te helpen zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving. Dit doet Ferranti door te blijven investeren in productontwikkeling, specifiek voor leveranciers die actief zijn op de Nederlandse markt.  

MECOMS 365: Een krachtige oplossing voor nutsbedrijven

Ferranti positioneert MECOMS 365 als een geavanceerd platform voor nutsbedrijven die hun operationele efficiëntie willen optimaliseren. De software biedt een uitgebreide suite van tools en functionaliteiten die alle aspecten van de bedrijfsvoering ondersteunen, van klantbeheer en facturatie tot meterbeheer en energiehandel.

Dankzij de integratie met Microsoft Dynamics 365 biedt MECOMS 365 een schaalbare en flexibele oplossing die kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van nutsbedrijven. Tegelijkertijd voldoet het platform aan de strenge regelgeving en veiligheidsnormen van de sector.

Specifieke ondersteuning voor de Nederlandse markt

Ferranti heeft de regels en specifieke marktvoorwaarden in Nederland in kaart gebracht en geïntegreerd in de waardeketen van de leverancier. Dit betekent dat de communicatie tussen EDSN en de energieleverancier up-to-date wordt gehouden, inclusief toekomstige wijzigingen. Ook houdt Ferranti rekening met relevante wet- en regelgeving, zoals de nieuwe energiewet, CAPTAR-codes en tarieven, WOZ-bundels, de Wet Incassokosten (WIK), en meer.

Enkele praktijkvoorbeelden uit de waardeketen

MECOMS 365 biedt ondersteuning voor specifieke processen in de Nederlandse markt, zoals verkoop en contract intake, waarbij de software o.a. de informatie uit het centraal aansluitregister (C-AR) ophaalt en verwerkt. Het systeem faciliteert ook het inhuizen en uithuizen van klanten, evenals het wisselen van energieleverancier.

Op het gebied van meetdata ondersteunt MECOMS 365 de uitwisseling en validatie van meet- en consumptiedata, met inachtneming van de marktregels. Voor facturatie houdt de software rekening met verbruik, saldering, energiebelasting, prijsplafonds en andere relevante factoren. Ook biedt het systeem ondersteuning voor credit en collections volgens de Nederlandse wetgeving, inclusief berichtenverkeer rond de Afdrachtenspecificatie en compensatieprocessen.

Ferranti: een gevestigde naam in de energiesector

Met meer dan 45 jaar ervaring in de energiemarkt heeft Ferranti een solide reputatie opgebouwd. Het bedrijf werkt nauw samen met experts in de sector en heeft een cultuur van toewijding en betrokkenheid. Ferranti richt zich volledig op de energiesector en heeft een bewezen track record in Nederland, België en daarbuiten, met klanten zoals ENGIE, Eneco en TenneT.

Deze doorlopende investering in innovatie en klantondersteuning toont aan dat Ferranti vastberaden is om energieleveranciers te helpen navigeren door de complexe regelgeving en technologische veranderingen van vandaag en morgen. Neem gerust contact op met Ferranti voor meer informatie over hoe MECOMS 365 uw bedrijf kan ondersteunen.  

Cesanne Kerkhof - Partner Manager - Ferranti

Cesanne Kerkhof

Plan nu een vrijblijvende demo in en zie hoe MECOMS 365 jouw bedrijfsprocessen kan transformeren.

Talk the talk

More relevant stories

Stay informed about current events and stay on top of the latest trends for energy suppliers, grid operators, heat-and-water providers.